Schoolsport bij de harmonie

Ook Harmonie St. Caecilia doet dit jaar weer mee met de schoolsport vanaf 5 oktober. Samen met 040muziek wordt er een blazersworkshop (woensdag) en een slagwerkworkshop (maandag) gegeven. De blazersworkshop is een project van 6 weken (6 x 30 minuten) en start helemaal onderaan de muzikale ladder. Naast de inschrijving via de schoolsport kunnen zowel alle andere kinderen als ook volwassenen zich inschrijven (20 euro) en hiervoor hebben ze geen muzikale voorkennis nodig. De harmonie zorgt voor de instrumenten die ze mee naar huis nemen om daar verder te kunnen oefenen. Stap voor stap leren ze op een ontspannen en leuke manier van een vakdocent het instrument bespelen en het notenschrift lezen. Dit gebeurt in een groep met meerdere blaasinstrumenten tegelijk. De instrumenten die voor de blazersworkshop in aanmerking komen zijn: dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, hoorn, trombone en tuba.

In de eerste les krijgen de leerlingen uitleg en demonstratie van de instrumenten waaruit ze kunnen kiezen. Ze mogen kort deze instrumenten uitproberen. Daarna leren ze het instrument van hun keuze in elkaar zetten, het vasthouden en aanblazen. De leerlingen krijgen het instrument en lesboek, met daarin alle uitleg en notenbeeld, mee naar huis.

Op aanwijzingen van de dirigent / docent leren ze uit het hoofd en van blad spelen. De lesstof bestaat, naast oefenmateriaal, uit bekende en beroemde melodieën. De kinderen worden gestimuleerd om thuis te oefenen omdat we naar een “optreden” toewerken in de laatste les voor de familie en kennissen. De samenspelstukken zullen worden afgewisseld met de individuele optredens. Het publiek zal versteld staan van de kunsten die de leerlingen in deze 6 weken hebben geleerd. Ze vormen een echt orkest en hebben zichzelf motorische vaardigheden eigen gemaakt, terwijl ze ook naar elkaar hebben leren luisteren en daarop te reageren. Hetzelfde geldt voor de slagwerkworkshop waarbij veel verschillende slagwerkinstrumenten de revue zullen passeren, maar hier krijgt men geen instrument mee naar huis. Voor meer informatie: klik HIER.

Delen: