Weer een nieuwe blazersklas van start

Op woensdag 30 september zijn we gestart met een nieuwe blazersklas in groep 6 van basisschool de Heydonck (locatie Naastenbest) bij juffrouw Erna. Tijdens de eerste les hebben de kinderen uitleg gekregen over de verschillende blaasinstrumenten zoals dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, hoorn, trombone en bariton. Daarna mochten ze een keuze maken en tijdens de tweede les hebben ze geleerd hoe het instrument in elkaar gezet moet worden en hoe je het vasthoudt en aanblaast (zie foto). De kinderen krijgen het instrument mee naar huis om te kunnen oefenen. We werken naar een afsluitend optreden toe voor een groot publiek, namelijk de andere kinderen van de school en de familie en kennissen. In de derde les gaan we aan de slag met het notenbeeld en de eerste grepen die daarbij horen. Nu nog even in twee groepen (koper- en houtblaasinstrumenten) maar binnenkort met het hele orkest samen.

“Mogen wij die mooie instrumenten echt mee naar huis nemen?” wordt er geroepen. “Alleen als jullie er heel voorzichtig mee om gaan!”, zeggen de muzikale leiders van dit project, Marcel Verbruggen en Antoine van Rooij. Voorzichtig zijn ze zeker, want de kinderen beseffen dat ze een duur instrument mee naar huis krijgen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de bijdrage van het Groene Goud van de Rabobank en een deel subsidie van de gemeente Best. De blazersklas wordt uitgevoerd door 040muziek. Zij hebben speciaal voor dit project een eigen methodiek ontwikkeld, waarbij de muzikanten zonder enige muzikale voorkennis op de eerste trede van de muzikale ladder meteen samen kunnen spelen. Later in dit schooljaar zullen de instrumenten van de blazers klas ook nog bespeeld gaan worden door leerlingen van de Klimboom en de Bernardus. In de toekomst hopen we over nog meer instrumenten te beschikken, zodat we zoveel mogelijk kinderen uit Best kennis kunnen laten maken met deze instrumenten. Donaties die dit kunnen bespoedigen zijn dan ook altijd welkom. Neem hiervoor gerust contact op met Geert-Jan Stravers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook voor volwassenen

Deze manier van muziek maken is erg laagdrempelig en is ook zeer geschikt voor nieuwsgierige volwassenen. Heb je altijd al een blaasinstrument willen leren bespelen? Maar kwam het er nooit van? Meld je dan nu aan via bovengenoemd email adres om binnenkort samen met anderen een blazersklas voor volwassenen te starten.

 

Delen: